Bułeczki rozmarynowo-czosnkowe

Bułeczki rozmarynowo-czosnkowe

Składniki:

2 łyżeczki suszonych drożdży
120g ciepłego masła
60 ml ciepłej wody
240 ml mleka
2 łyżki cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka soli
400g mąki
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Wsyp 2 łyżeczki drożdży do miseczki i zalej je 60 ml ciepłej wody, wymieszaj i zostaw na 5 minut.
W misce wymieszaj mleko z 80g masła. Wstaw do mikrofalówki na 30 sekund ustawiając pełną moc tak,
żeby rozpuścić masło, ale nie zagotować.
Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto dodaj: wodę z drożdżami, 2 łyżki cukru, łyżeczkę soli, jajko i mąkę. Uruchom maszynę do wyrabiania i ciasta i dodawaj stopniowo mleko z roztopionym masłem.
Po wymieszaniu składników wyrabiaj ciasto jeszcze 7 – 10 minut.
Ciasto powinno być „wolne”, formujące się w kulę, dość swobodnie odstające od ścianek miski, ale lepkie
w dotyku. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze stopniowo 1 -2 łyżki mąki i wyrabiaj do uzyskania wspomnianej konsystencji, pamiętając, że ma pozostać lepkie.
Pozostaw ciasto pod przykryciem na 10 minut.
Przenieś je teraz na powierzchnię podsypaną mąką (stolnica, duża drewniana deska).
Powinno być naprawdę miękkie i lekko lepiące się w dotyku.
Rozpłaszcz delikatnie ciasto starając się uformować kwadrat lub prostokąt.
Używając noża natnij ciasto dzieląc je na 9 lub 12 części.
Dno blaszki do pieczenia posmaruj delikatnie używając pozostałej części masła, ale nie zużyj na to całego masła.
Weź pojedyncze części ciasta, uformuj je delikatnie w kulę i układaj na posmarowanej blaszce zostawiając odstępy (bułeczki urosną).
Przykryj ręczniczkiem i zostaw do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godz.
W międzyczasie oddziel listki rozmarynu od gałązki, wrzuć je do moździerza, dodaj tam też 2 ząbki czosnku
i wszystko dokładnie razem utrzyj.
Wyjmij utarty rozmaryn z czosnkiem do miseczki, dodaj pozostałe masło (ok. 30g) i wymieszaj razem
z pomocą widelca.
Rozgrzej piekarnik do 175 st. Celsjusza.
Kiedy bułeczki urosną, wstaw miseczkę z masłem, rozmarynem i czosnkiem przykryte talerzykiem
do mikrofalówki na pełną mocy na 30 sekund.
Posmaruj wierzch bułeczek otrzymanym roztopionym masłem z czosnkiem i rozmarynem.
Nie oszczędzaj, zużyj całe masło. Możesz posypać wierzch dodatkowo świeżymi listkami rozmarynu
i/lub solą gruboziarnistą.
Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz je przez 20-25 minut w 175 stopniach.
Smacznego 🙂









Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *