Kruche ciasteczka z białą czekoladą

Kruche ciasteczka z białą czekoladą

Składniki:

250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200g masła (miękkiego)
60g białego cukru
60g brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 białe czekolady (200g), rozdrobnione na ok. 0,5 cm kawałki
2 łyżki otartej skórki pomarańczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem 180 st.).
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól; odstaw.
W misce utrzyj mikserem masło i cukier na kremową masę.
Dodaj jajko i aromat wanilii, wyrabiaj aż będzie gładkie.
Dodawaj łyżką mąkę, wyrabiaj mikserem, aż wszystko się połączy.
Dodaj otartą skórkę pomarańczy i kawałki białej czekolady. Dokładnie wymieszaj.
Łyżeczką kładź na blasze wyścielonej papierem do pieczenia kupki ciasta. Zachowaj odstępy.
W trakcie pieczenia ciasteczka się trochę rozpłyną i urosną tworząc zgrabny kształt.
Piecz 10 do 12 minut lub do osiągnięcia złotego koloru wokół krawędzi.
Wyjmij blachę. Zostaw ciasteczka do ostygnięcia przez 2 minuty na blasze.
Zdejmij ciasteczka z blachy, najlepiej na metalową kratkę, do całkowitego wystygnięcia.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku.
A, są pyszne 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *