Makaron Alfredo z kurczakiem Cajun

Makaron Alfredo z kurczakiem Cajun

Składniki:

500 g makaronu (polecam kokardki)
1 brokuł pokrojony w kawałki
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
450 g piersi z kurczaka pokrojonej w kawałki na jeden kęs
2 -3 łyżeczki przyprawy Cajun (patrz niżej)
100 g topionego serka, najlepiej śmietankowego
240 ml mleka
60 g startego parmezanu
0,5 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę w dużym garnku, wrzuć makaron i gotuj według przepisu al dente,
ale około 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do makaronu różyczki brokułu.
Odcedź makaron z brokułami i odstaw na bok.
W międzyczasie na dużej patelni roztop masło na średnim ogniu.
Dodaj przeciśnięty czosnek i podsmażaj około 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
Dodaj pokrojone piersi kurczaka i przyprawę Cajun.
Jeśli nie masz takiej przyprawy, zobacz tutaj jak ją szybko i łatwo zrobić samemu w domu.
Podsmażaj 2-3 minuty.
Następnie dodaj serek topiony, mieszaj aż się rozprowadzi. Powinno to zająć kolejne 2-3 minuty.
Mieszając dodaj powoli mleko.
Teraz dorzuć jeszcze starty parmezan, sól i pieprz.
Mieszaj aż ser się rozpuści a sos osiągnie jednolitą konsystencję.
Dodaj na patelnię odcedzony, gorący makaron z brokułami.
Wymieszaj tak, żeby sos pokrył cały makaron i smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *