Moja Lasagne

Moja Lasagne

Nie lubię baszamelu. Dlatego ta lasagne jest troszeczkę inna.
Sos beszamelowy ma za zadanie nawilżyć lasagne. Tej lasagne nie brakuje wilgoci.

Składniki:

1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1400 ml passaty pomidorowej
oliwa z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka soli
250 g mielonego mięsa (polecam mięso z indyka)
ok. 0,5 szklanki mleka
płaty makaronu do lasagne
ok. 60 g startego parmezanu

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy.
Dodajemy cebulę i podsmażamy ją aż się zeszkli.
Dodajemy czosnek. Mieszając podsmażamy 2-3 minuty.
Dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy.
Dodajemy suszoną bazylię i sól.
Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
W tym czasie na patelni podsmażamy mielone mięso.
(Mięso mielone zazwyczaj pakowane jest po 500 g. Potrzebujemy 250g, więc połowę możesz zostawić na inną potrawę lub podsmażyć wszystko, a połowę po ostudzeniu zapakować w pojemnik i zamrozić.
Przy następnym spaghetti lub lasagne będzie jak znalazł).
Mięso trzeba podsmażać na średnim ogniu, podlewając je od czasu do czasu odrobiną mleka i intensywnie rozdrabniając drewnianą łopatką. Podlewanie mlekiem zapobiega zbrylaniu mięsa podczas smażenia i poprawia jego smak.
Dodajemy mięso do garnka, mieszamy i gotujemy wszystko razem ok. 10 minut.
Zestawiamy garnek z ognia, odkrywamy i studzimy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Dno foremki (najlepiej ceramicznej, ale przy braku takiej metalowa foremka nie będzie zła) smarujemy oliwą, kładziemy płaty makaronu do lasagne.
Nakładamy wystudzony sos pomidorowy z mięsem dość grubą warstwą, ok. 1 cm.
Oprószamy startym parmezanem.
Kładziemy kolejną warstwę makaronu, grubą warstwę sosu pomidorowego i parmezan.
Wypełniamy w ten sposób foremkę zakańczając około 1,5-2 cm przed jej brzegiem i dość obficie posypując ostatnią warstwę startym parmezanem.
Nakładanie grubych warstw sosu zapewni lasagne wilgotność, nie będzie ona przy tym „pływająca” bowiem znaczna część sosu zostanie pochłonięta przez makaron.
Wstawiamy formy do piekarnika i pieczemy odkryte w temp. 200 st. przez około 40 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *