Duszony kurczak balsamiczny

Duszony kurczak balsamiczny

Składniki

1 pierś z kurczaka (2 połówki)
1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w ćwierćtalarki
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
świeżo mielony, czarny pieprz
sól
50 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka obieramy z błonek i kroimy na mniejsze, ale niezbyt małe kawałki.
Oprószamy je z obu stron solą, świeżo mielonym pieprzem i suszonym, mielonym czosnkiem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy kawałki piersi przez 3-4 minuty z każdej strony.
Dodajemy cebulę i podsmażamy ją razem z kurczakiem przez kolejne 3-4 minuty mieszając co jakiś czas.
Następnie dodajemy krojone pomidory, ocet balsamiczny, bazylię, oregano, rozmaryn i tymianek.
Mieszamy wszystko i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut okazjonalnie mieszając i przewracając piersi.
I gotowe. Podajemy z ryżem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *