Bułki pszenne z przedziałkiem

Bułki pszenne z przedziałkiem

Składniki

  • 500 g mąki
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 130 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30g stopionego masła

Sposób przygotowania

Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrób zaczyn i odstaw go w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do mąki dodaj zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodawaj roztopione masło.
Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto odstaw przykryte folią spożywczą, do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, chwilę powyrabiaj i podziel je na równe porcje.
Uformuj kulki z ciasta i układaj je zlepieniami do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bułki odstaw do podrośnięcia na 30 minut, najlepiej umieszczając blachę w reklamówce, co uchroni ciasto przed wysychaniem.
Po 30 minutach każdą kulkę lekko spłaszcz i przez środek, z pomocą tępej strony noża, zrób wgłębienie, jakby nacinając bułeczki prawie do spodu.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut lub do czasu, aż zrobią się zrumienią.
Po upieczeniu wystudź bułki na kratce.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *