Ostatnio dodane

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Składniki 2 pęczki botwinki z większymi buraczkami1 litr bulionu warzywnego800 g kefiru lub zsiadłego mleka400 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego szczypiorku3 łyżki posiekanego koperku1 ząbek czosnku2 łyżeczki octu (najlepiej owocowego)sól i pieprzjajka ugotowane na twardo, do podania Sposób przygotowania Botwinkę dokładnie myjemy.Buraczki odcinamy 

Placki z cukinii z fetą

Placki z cukinii z fetą

Składniki 2 cukinie (ok. 800 g)100 g sera feta8 łyżek mąki3 jajka1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soli pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć startą cukinię do miski, dodaj 2 łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw na 20 

Sałatka z brokułami i jajkami

Sałatka z brokułami i jajkami

Składniki jeden brokuł4 jajka200 g kukurydzyjedno opakowanie mieszanki sałat4 łyżki tartego parmezanusól i pieprzSOS:6 łyżek majonezu2 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki miodu2 łyżeczki sosu worcestershire1 mały ząbek czosnkusól i pieprz Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok 5-7 minut. Wylewamy go na durszlak 

Jajko w toście

Jajko w toście

Składniki kromka chleba tostowegojajkoplasterek sera (np. gouda lub płatki parmezanu)olej do smażeniasólpieprz czarny, świeżo mielony Sposób przygotowania Z kromki chleba tostowego wycinamy środek (patrz zdjęcia poniżej).Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki olejuKładziemy na patelnię zewnętrzną ramkę otrzymaną z chleba tostowegoWbijamy jajko do wnętrza chlebowej ramki. Patelnia 

Zupa cebulowa z ziemniakami

Zupa cebulowa z ziemniakami

Składniki 1 kg cebuli0,6 kg ziemniaków1 mała puszka kukurydzy2 łyżki słodkiej papryki w proszku3 ząbki czosnku50g masła2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego 500 ml bulionu warzywnego sólświeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania Cebulę kroimy w piórka (wzdłuż, nie w poprzek). W garnku rozgrzewamy masło i 

Bułeczki z czosnkiem i parmezanem

Bułeczki z czosnkiem i parmezanem

Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej (i 2 łyżki do podsypywania) 125 ml ciepłego mleka 125 ml ciepłej wody 50 g roztopionego masła 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży (lub 7-8 g drożdży suchych) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku