Ostatnio dodane

Botwinka

Botwinka

Składniki 3 pęczki małej lub 2 pęczki większej botwinki 2 marchewki 1 pietruszka 2 litry bulionu 250 ml śmietany 18% kilka jaj ugotowanych na twardo Sposób przygotowania Botwinkę myjemy. Siekamy liście, a buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na 

Prosty sos marinara

Prosty sos marinara

Składniki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średniej wielkości marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/4 czerwonej papryki 2 puszki krojonych pomidorów po 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru (lub cukru trzcinowego) 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki 

Naleśniki po amerykańsku (pancakes)

Naleśniki po amerykańsku (pancakes)

Składniki: 160g mąki 20g cukru (polecam trzcinowy) 1 łyżeczka z górką sody 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki soli 2 niewielkie jajka 350 ml maślanki 20g roztopionego masła (+ dodatkowo do smażenia) 20g płynnego miodu Sposób przygotowania Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy cukier (trzcinowy), sodę, 

Duszony kurczak balsamiczny

Duszony kurczak balsamiczny

Składniki 1 pierś z kurczaka (2 połówki) 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula pokrojona w ćwierćtalarki 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki świeżo mielony, czarny pieprz sól 50 ml octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 

Allioli

Allioli

Allioli, czyli, w wolnym tłumaczeniu, czosnek i oliwa, jest znakomitym dodatkiem do przekąsek szczególnie tych rodem z kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko tej kuchni. Składniki: 3 niemałe ząbki czosnku ok. 220 ml oliwy z oliwek lub oleju 1 duże żółtko jajka sok z około 1/3 

Kruche ciasteczka z białą czekoladą

Kruche ciasteczka z białą czekoladą

Składniki: 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 200g masła (miękkiego) 60g białego cukru 60g brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 białe czekolady (200g), rozdrobnione na ok. 0,5 cm kawałki 2 łyżki otartej skórki pomarańczy (opcjonalnie) Sposób przygotowania: