Ostatnio dodane

Jagodzianka duńska

Jagodzianka duńska

Składniki: Ciasto: 170 g chudego twarogu 65 g cukru 80 ml chudego mleka 60 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 260 g maki pszennej (500) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 120 g chudego twarogu 55 g cukru 1 żółtko z 

Drożdżówki z jagodami (jagodzianki)

Drożdżówki z jagodami (jagodzianki)

Składniki: Ciasto: 1 paczuszka suchych drożdży (7-8 g) 500 g mąki pszennej (500-550) 200 ml mleka 50 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 białko jajka szczypta soli Nadzienie: ok. 300 g jagód 2-3 łyżki cukru ok. 50 g twarogu Sposób przygotowania: Do miski 

Malinowo – owsiane ciasteczka

Malinowo – owsiane ciasteczka

Składniki: 135 g mąki 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 90 g płatków owsianych 100 g cukru trzcinowego 110 g ciepłego masła Słoiczek (180 – 200 ml) dżemu malinowego, najlepiej bez pestek Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 195 stopni. Przygotuj 

Bułeczki rozmarynowo-czosnkowe

Bułeczki rozmarynowo-czosnkowe

Składniki: 2 łyżeczki suszonych drożdży 120g ciepłego masła 60 ml ciepłej wody 240 ml mleka 2 łyżki cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka soli 400g mąki 1 gałązka rozmarynu 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Wsyp 2 łyżeczki drożdży do miseczki i zalej je 60 ml 

Zupa czosnkowa I

Zupa czosnkowa I

Składniki: 10 ząbków czosnku 1,2 l wody kostka bulionu warzywnego 4 trójkątne serki topione (używam 2 o smaku gouda i 2 o smaku ementaler, ale dowolność jest całkowita) tarty parmezan do posypania (jeśli ktoś lubi) 2 łyżki oliwy sól pół łyżki masła bułka na grzanki 

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki: 0,5 kg cebuli 0,5 litra bulionu warzywnego 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina starty ser Gruyère lub ementaler 2 łyżki masła 0,75 – 1 łyżeczki suszonego tymianku szczypta czarnego, mielonego pieprzu bagietka Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w ćwierćtalarki. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną