Ostatnio dodane

Penne ze śmietanowym pesto z rukolą

Penne ze śmietanowym pesto z rukolą

Składniki: 300 – 350 g makaronu penne (dla 3 osób) 100 ml śmietany 12% 50 ml śmietany 30% 2 łyżki czerwonego pesto 1 szklanka świeżych pomidorków koktajlowych ok. 100g świeżych liści rukoli 10 g startego parmezanu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na…

Makaron Alfredo z kurczakiem Cajun

Makaron Alfredo z kurczakiem Cajun

Składniki: 500 g makaronu (polecam kokardki) 1 brokuł pokrojony w kawałki 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 450 g piersi z kurczaka pokrojonej w kawałki na jeden kęs 2 -3 łyżeczki przyprawy Cajun (patrz niżej) 100 g topionego serka, najlepiej śmietankowego 240…

Przyprawa Cajun

Przyprawa Cajun

Składniki: 1 łyżeczka soli (morskiej) 2 łyżeczki suszonego, mielonego, lub granulowanego czosnku 2,5 słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1,25 łyżeczki suszonego oregano 1,25 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki zmiażdżonego, czerwonego pieprzu. Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystko dokładnie i gotowe.…

Moja Lasagne

Moja Lasagne

Nie lubię baszamelu. Dlatego ta lasagne jest troszeczkę inna. Sos beszamelowy ma za zadanie nawilżyć lasagne. Tej lasagne nie brakuje wilgoci. Składniki: 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1400 ml passaty pomidorowej oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonej…

Proste spaghetti bolognese

Proste spaghetti bolognese

Składniki: Dla 4 osób 600 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów (konieczne będzie użycie blendera) 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 cebula pokrojona w kostkę 250 g mielonego mięsa (wieprzowe, lub z indyka) 3 łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz oliwa z oliwek ok.…

Proste Spaghetti Fra Diavolo

Proste Spaghetti Fra Diavolo

Składniki: 160 ml oliwy z oliwek 10 ząbków czosnku drobno posiekanych lub przeciśniętych przez praskę 1,5 łyżeczki świeżo mielonego lub zmiażdżonego w moździerzu czerwonego pieprzu (więcej, jeśli lubisz ostrzejsze potrawy) 600 ml passaty pomidorowej 0,5 szklanki drobno posiekanych świeżych liści bazylii ćwierć szklanki z grubsza…