Ostatnio dodane

Kurczak z kaszą gryczaną i warzywami

Kurczak z kaszą gryczaną i warzywami

Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 1 cebula 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka 

Kurczak w śmietance z pieczarkami i porami

Kurczak w śmietance z pieczarkami i porami

Składniki: 400 g piersi z kurczaka 350 g pieczarek 1 duży por 150 ml białego wina pół pęczka natki pietruszki 300 ml śmietany 12% oliwa pół cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Białą część dużego pora przekrój wzdłuż i każdą połówkę jeszcze raz wzdłuż, a następnie 

Jajka na twarożku chrzanowym

Jajka na twarożku chrzanowym

Składniki: 4 jajka 250g ulubionego twarogu 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego szczypiorek 3 pokaźne szczypty soli świeżo mielony czarny pieprz ulubione pieczywo (tost, bułeczka) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Twaróg, chrzan, śmietanę i sól wrzucamy do blendera 

Zielone szparagi z pieczarkami

Zielone szparagi z pieczarkami

Przepis wyszperany gdzieś w internecie. Szczerze polecam. Składniki: pęczek zielonych szparagów 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku (wersja weekendowa) ok. 10 dkg masła 3 łyżeczki sosu Worcestershire sól pieprz chleb tostowy, lub bułka na grzanki Sposób przygotowania: Z umytych szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy 

Bruschetta

Bruschetta

Składniki: 3 pomidory 1 łyżeczka suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżej, posiekanej ok. 60 g mozarelli 1 łyżka oliwy z oliwek Opcjonalnie: (jeśli nie planujesz zaraz po śniadaniu kontaktu z obcymi ludźmi) 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 cebuli pokrojonej w drobniutką kostkę bagietka 

Moje moskole czyli placki z gotowanych ziemniaków

Moje moskole czyli placki z gotowanych ziemniaków

Spotykane przeze mnie góralskie moskole są mączyste, twardawe i, w mojej opinii, „ciężkie”. Dlatego proponuję zrobić je w trochę innej, odmiennej od wspomnianej, formie. Można je przygotować jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych. Z uwagi na to, że najczęściej wykorzystuję do stworzenia moskoli