Malinowo – owsiane ciasteczka

Malinowo – owsiane ciasteczka

Składniki:

135 g mąki
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
90 g płatków owsianych
100 g cukru trzcinowego
110 g ciepłego masła
Słoiczek (180 – 200 ml) dżemu malinowego, najlepiej bez pestek

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 195 stopni.
Przygotuj naczynie do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm.
W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
Dodaj płatki owsiane i cukier trzcinowy.
Wszystko wymieszaj.
Dodaj masło i za pomocą rąk lub robota kuchennego wyrób masło aż do równomiernego rozprowadzenia.
Ciasto jest sypkie.
Przełóż płowę ciasta do przygotowanego naczynia do pieczenia i rozprowadź równomiernie dociskając do dna tworząc równą warstwę.
Nałóż dżem malinowy równą warstwą na cieście zostawiając ok. 0,5 cm margines z każdej strony.
Następnie równomiernie rozłóż pozostałe ciasto na dżemie, najlepiej formując małe placuszki (robię to uciskając kawałki ciasta na desce do krojenia) i układając je nie pozostawiając szpar.
Odrobinę żmudne zajęcie 🙂
Piecz w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, około 34 – 38 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed pocięciem na porcje.
To jest pyszne.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *