Omlet – przepis podstawowy

Omlet – przepis podstawowy

Składniki:

2 jajka
2 łyżki mleka
sól
pieprz
masło lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy mleko, 2 szczypty soli, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Wszystko ubijamy, najlepiej mikserem elektrycznym, na jednolitą masę. Na patelni roztapiamy masło,
lub wlewamy oliwę, rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy przygotowaną masę jajeczną.
Omlet możemy smażyć pod przykryciem, wtedy szybciej dochodzi górna warstwa, lub bez przykrycia na średnim ogniu.
Nie mieszamy.
Kiedy górna warstwa omletu zacznie się ścinać, podważamy omlet z jednej strony i składamy na pół.
Smażymy jeszcze przez chwilę, aby doszedł środek.
Niektóre przepisy zalecają dodawanie do omletu mąki w różnych ilościach. Osobiście uważam, że omlet bez mąki jest lżejszy i smaczniejszy.
Omlet możesz przyrządzić z dwóch czy dziesięciu jaj, pamiętaj tylko, żeby na każde jajko dodać łyżkę mleka,
więc np. do omletu z 5 jaj dodajemy 5 łyżek mleka.
Osobnym zagadnieniem są dodatki. Można dodać praktycznie każdy składnik. Dodajemy je do masy jajecznej przed wylaniem na patelnię, lub po rozpoczęciu smażenia posypujemy dodatkami wierzch omletu, ale o tym już przy okazji innych przepisów na omlety.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *