Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

Składniki

truskawki
czekolada mleczna (polecam Wedel)
wykałaczki

Sposób przygotowania

Truskawki odszypułkowujemy, myjemy i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem, wkładamy do zamrażarki.
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli wrzucamy kawałki czekolady do garnka, który z kolei wstawiamy do większego garnka z wodą. Większy garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy.
Truskawki trzymamy w zamrażarce około 1/2 godziny.
Wyjmujemy po jednej truskawce, wrzucamy ją do roztopionej czekolady, obtaczamy dokładnie i nadziewamy na wykałaczkę.
Teraz trzeba gdzieś taka truskawkę powiesić, żeby czekolada zastygła. Używam do tego tartki (patrz zdjęcie).
Podwieszone truskawki umieszczam w lodówce.
Gdy czekolada zastygnie, wyjmujemy wykałaczki.
Banalnie proste, nieziemsko pyszne!







Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *