Ostatnio dodane

Fasolka w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym

Składniki 400 g fasolki „Jaś” 1 duża cebula1 ząbek czosnku500 ml passaty pomidorowej2 łyżki śmietany 18%1 łyżeczka soli 3 ziela angielskieliść laurowy2 łyżki suszonego majerankuświeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania Fasolkę wsyp do miski lub garnka, zalej zimną wodą kilka cm ponad poziom fasolki. Odstaw 

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

Składniki truskawki czekolada mleczna (polecam Wedel) wykałaczki Sposób przygotowania Truskawki odszypułkowujemy, myjemy i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem, wkładamy do zamrażarki. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli wrzucamy kawałki czekolady do garnka, który z kolei wstawiamy do większego garnka z wodą. Większy 

Leczo cukiniowo-pomidorowe z kurczakiem

Leczo cukiniowo-pomidorowe z kurczakiem

Składniki 1 cebula 6 pomidorów, najlepiej malinowych 2 cukinie 400g piersi z kurczaka 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka, np. przyprawa złocista oliwa do smażenia Sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy 

Botwinka

Botwinka

Składniki 3 pęczki małej lub 2 pęczki większej botwinki 2 marchewki 1 pietruszka 2 litry bulionu 250 ml śmietany 18% kilka jaj ugotowanych na twardo Sposób przygotowania Botwinkę myjemy. Siekamy liście, a buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na 

Prosty sos marinara

Prosty sos marinara

Składniki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średniej wielkości marchewka 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/4 czerwonej papryki 2 puszki krojonych pomidorów po 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru (lub cukru trzcinowego) 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki 

Naleśniki po amerykańsku (pancakes)

Naleśniki po amerykańsku (pancakes)

Składniki: 160g mąki 20g cukru (polecam trzcinowy) 1 łyżeczka z górką sody 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki soli 2 niewielkie jajka 350 ml maślanki 20g roztopionego masła (+ dodatkowo do smażenia) 20g płynnego miodu Sposób przygotowania Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy cukier (trzcinowy), sodę,