Allioli

Allioli

Allioli, czyli, w wolnym tłumaczeniu, czosnek i oliwa, jest znakomitym dodatkiem do przekąsek szczególnie tych rodem z kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko tej kuchni.

Składniki:

3 niemałe ząbki czosnku
ok. 220 ml oliwy z oliwek lub oleju
1 duże żółtko jajka
sok z około 1/3 cytryny
kilka kropel sosu Worcestershire
1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Czosnek kroimy w plasterki. Wrzucamy do miseczki.
Dodajemy żółtko jajka, 1/4 łyżeczki soli i sok wyciśnięty z cytryny.
Dolewamy oliwę.
I tutaj należy się nam mały przystanek. Oliwa ma znaczący wpływ na smak. Dlatego każdy musi dobrać sobie
to co lubi. Oliwa extra virgin o intensywnym smaku może nadać naszemu Allioli nieco gorzkawy posmak.
Ja preferuję oliwy z kategorii „mild” lub olej rzepakowy.
Bierzemy blender i miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Teraz dodajemy kilka kropel sosu Worcestershire (według uznania 5 – 10, a nawet więcej) i mieszamy go
dokładnie z powstającym właśnie Allioli.
Dobrze jest dodawać po kilka kropel sosu Worcestershire i testować smak.
I tak właśnie stworzyliśmy znakomity dodatek do przekąsek np. chrupiącego pieczywa, pieczonych ziemniaków.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *