Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Gnocchi nie jako dodatek a danie główne. Zaskakująco smaczne.

Składniki:

ok. 1 kg gnocchi (można zrobić samemu lub użyć gotowe, wystarczy je kupić)
2 małe cebule pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
700g passaty (takiej z pomidorów)
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
garść świeżych liści bazylii
250g mozzarelli pokrojonej w 3-4 mm plasterki
większa szczypta soli
2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia.
Dorzucamy czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 1 minuty.
Dolewamy passatę, dosypujemy łyżeczkę suszonego oregano i łyżeczkę suszonej bazylii, przyprawiamy
solą i pieprzem.
Zagotowujemy i dodajemy gnocchi.
Dokładnie mieszamy, żeby sos obtoczył kluseczki.
Wszystko razem gotujemy 10-15 minut tak, żeby gnocchi zrobiły sie mięciutkie.
Wyrzucamy to co nam wyszło do naczynia żaroodpornego, posypujemy porwanymi liśćmi świeżej bazylii
i układamy na wierzchu plastry mozzarelli.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i zapiekamy przez 15 minut.
Wyjmujemy i zjadamy 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *