Kurczak z kaszą gryczaną i warzywami
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
1 cebula
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miski, dodajemy łyżeczkę oregano, łyżeczkę słodkiej papryki,
2 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 szczypty soli, 2 -3 szczypty świeżo mielonego, czarnego pieprzu.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w kostkę, ząbki czosnku w cienkie plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i też kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cukinią krojąc ją w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy z nasionek i kroimy w poprzek w cieniutkie paski.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, wysypujemy do miski, dodajemy 4 łyżki sosu sojowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Bierzemy dużą patelnię. Roztapiamy na niej łyżkę masła i dodajemy pierś z kurczaka i obsmażamy ją ok. 5 minut.
Następnie dodajemy na patelnię pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszając regularnie smażymy wszystko ok. 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię, papryczkę chili i kolejną łyżeczkę suszonego oregano.
Wszystko smażymy, ciągle regularnie mieszając ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy na patelnię kaszę, wszystko mieszamy i smażymy kolejne 2 minuty.
Nakładamy na talerze i gotowe 🙂