Penne ze śmietanowym pesto z rukolą

Penne ze śmietanowym pesto z rukolą

Składniki:

300 – 350 g makaronu penne (dla 3 osób)
100 ml śmietany 12%
50 ml śmietany 30%
2 łyżki czerwonego pesto
1 szklanka świeżych pomidorków koktajlowych
ok. 100g świeżych liści rukoli
10 g startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelnię wylewamy śmietany, gdy zaczną się gotować dodajemy pesto, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu.
W międzyczasie dodajemy porcjami liście rukoli uprzednio porwane lub pocięte na krótsze części.
Około minutę przed końcem gotowania makaronu dodajemy na patelnię pomidorki.
Odcedzamy makaron, nakładamy go na talerze, polewamy otrzymanym sosem z pomidorkami i posypujemy tartym parmezanem.
Pyszne 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *