Zupa czosnkowa I

Zupa czosnkowa I

Składniki:

10 ząbków czosnku
1,2 l wody
kostka bulionu warzywnego
4 trójkątne serki topione (używam 2 o smaku gouda i 2 o smaku ementaler, ale dowolność jest całkowita)
tarty parmezan do posypania (jeśli ktoś lubi)
2 łyżki oliwy
sól
pół łyżki masła
bułka na grzanki

Sposób przygotowania:

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy.
W tym czasie czosnek kroimy na drobne kawałeczki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy połowę czosnku i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.
Do gotującej się wody wrzucamy kostkę bulionu warzywnego.
Dodajemy też serki i mieszamy, ciągle gotując, do ich całkowitego rozpuszczenia.
Następnie wrzucamy do garnka czosnek surowy i podsmażony najlepiej tak aby oliwa pozostała na patelni
i nie wylewamy jej.
Wszystko razem gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.
Po tym czasie dopiero próbujemy i ewentualnie dosalamy. Nie wcześniej. Zupa nabiera smaku w trakcie gotowania i zbyt szybkim dosalaniem można przesadzić.
W czasie kiedy zupa się gotuje przygotowujemy grzanki:
Na patelni, na której smażyliśmy czosnek, roztapiamy dodatkowo ok. 1/2 łyżki masła.
Bułkę kroimy w kosteczkę (zużywam 2 zwykłe bułki) i wrzucamy je na patelnię.
Podsmażamy nasze grzanki na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas.
Grzanki robimy na niewielkim ogniu i bez pośpiechu. Muszą się dobrze „osuszyć”, a zbyt dużym ogniem
łatwo je przypalić.
Gotową zupę nalewamy do talerzy, dodajemy grzanki i ewentualnie posypujemy startym parmezanem.
Ot i gotowe 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *