Bułeczki z czosnkiem i parmezanem

Bułeczki z czosnkiem i parmezanem

Składniki

400 g mąki pszennej chlebowej (i 2 łyżki do podsypywania)
125 ml ciepłego mleka
125 ml ciepłej wody
50 g roztopionego masła
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży (lub 7-8 g drożdży suchych)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Do posypania:
25 g roztopionego masła
40 g startego parmezanu

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrób rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z 3 łyżkami wody, cukrem i łyżką mąki; odstaw na 30 minut; po tym czasie dodaj do mąki). Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj 50 g roztopionego masła. Ciasto wyrabiaj tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Następnie znowu, bardzo krótko, wyrób ciasto i podziel je na 12 równych części. Dwie formy o wymiarach 25 x 30 cm (lub podobnej powierzchni) wyłóż papierem do pieczenia.
Uformuj z ciasta bułeczki i układaj je w formach w niewielkich odległościach od siebie (urosną). Przykryj formy folią spożywczą albo włóż do reklamówki i szczelnie ją zawiń. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut (do podwojenia objętości).
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C.
Przed samym pieczeniem posmaruj bułeczki roztopionym i przestudzonym masłem. Posyp parmezanem.
Piecz przez 22-25 minut.
Wyjmij na kratkę do przestudzenia.
Smacznego!

Bułeczki z parmezanem
Bułeczki z parmezanem


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *