Chleb włoski

Chleb włoski

Składniki

  • 520g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 1 /2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • paczka suszonych drożdży (7 lub 8g)
  • 320 ml wody w temp ok 45 stopni (koniecznie w tej temp.)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę, brązowy cukier, sól i drożdże. Wlej oliwę i, dodając wodę, wyrabiaj ciasto.
Możesz użyć robota do wyrobienia ciasta.
Ciasto powinno być delikatniutko, ale to delikatniutko lepkie.
Jeśli używasz robota do wyrobienia ciasta, wyjmij je po wyrobieniu i przez kilka minut ugniataj jeszcze ręcznie na desce, stolnicy, stole czy na czym tam masz.
Teraz uformuj bochenek (jeśli wolisz mniejsze chleby, możesz podzielić równo ciasto i zrobić 2 mniejsze bochenki).
Posyp uformowany bochenek mąką kukurydzianą.
Foremkę do pieczenia wyściel arkuszem papieru do pieczenia i w tak przygotowanym miejscu umieść swój bochenek złączeniem do dołu.
Przykryj foremkę z ciastem ściereczką lub umieść ją w reklamówce na około 40 – 50 minut aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, bez zaparowywania.
W miseczce roztrzep jajko z łyżką wody.
Kiedy chleb wyrośnie, posmaruj go tak przygotowaną miksturą bez wyjmowania z foremki.
Również bez wyjmowania z foremki natnij ostrym nożem chleb wzdłuż, delikatnym ale stanowczym cięciem.
Teraz, chwytając za papier, przenieś delikatnie chleb na blachę i wstaw ją z chlebem do piekarnika.
Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30 – 35 minut.
Gdyby chleb zbytnio się przypiekał, w momencie kiedy uznasz, że jest wystarczająco rumiany, przykryj go arkuszem folii aluminiowej na pozostały czas pieczenia.
Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i schłodź go na kratce.
Gotowe 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *