Łosoś Cajun

Łosoś Cajun

Składniki

  • 3 kawałki fileta z łososia o wadze ok. 250 – 300g każdy
  • łyżka oliwy do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy Cajun
  • 30g masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ok. 80 ml bulionu
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (może być też bazylia)
  • 2 łyżki startego Parmezanu (albo Džiugas bez laktozy dla osób wrażliwych)
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania

Myślisz, że jadłeś dobrze zrobionego łososia? Dopiero takiego zjesz… Zaczynamy.
Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę.
Kawałki łososia (możesz je przeciąć w poprzek na pół, jeśli są zbyt duże) posyp 1 łyżeczką przyprawy Cajun, odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu i dwiema szczyptami soli.
Przyprawę Cajun możesz kupić lub zrobić samemu według tego przepisu.
Na rozgrzaną patelnię włóż kawałki łososia skórą do góry, a posypaną przyprawami powierzchnią do dołu.
Smaż przez 6 minut. Następnie odwróć i smaż jeszcze 2 minuty.
Teraz zdejmij usmażonego łososia z patelni i odłóż go na talerz.
Na opróżnioną z łososia patelnię wrzuć masło i czosnek.
Gdy masło się roztopi dodaj bulion, sok z cytryny, miód, pozostałą łyżeczkę przyprawy Cajun, natkę pietruszki (lub bazylię) i Parmezan (lub Džiugas).
Potrzebny bulion możesz przyrządzić rozpuszczając 1/6 kostki rosołowej (warzywnej) w 1/3 szklanki wrzącej wody.
Wszystko co mamy na patelni mieszamy i zagotowujemy.
Wkładamy na patelnię łososia i podgrzewamy tak, żeby sos delikatnie się gotował, jeszcze przez 4 minuty.
No i to wszystko. Zajadamy najlepszego łososia jaki był dam dany 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *