Burger z indyka

Burger z indyka

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko, ubite
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • bułki hamburgerowe

Co poniżej to opcjonalnie

  • liście sałaty
  • pomidory pokrojone w plastry
  • ogórek kiszony pokrojony w plastry
  • cebula pokrojona w talarki
  • musztarda
  • ketchup

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj dokładnie mielone mięso z indyka, jajko, czosnek, sos Worcestershire i natkę pietruszki. Następnie dopraw odrobiną soli i pieprzem.
Z mieszanki uformuj cztery płaskie burgery (osoby, które wolą cieńsze burgery, mogą ich uformować nawet osiem). Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Połóż burgery na rozgrzany olej i smaż około 5 minut z każdej strony (cieńsze burgery 3-4 minuty). Usmażone burgery załaduj w bułkę (najlepiej podpieczoną chwilę w piekarniku lub opiekaczu), dodaj ulubione dodatki i już 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *