Klasyczne i leciutkie gofry

Klasyczne i leciutkie gofry

Składniki:

Szklanka mąki (130 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
1 jajko
200 ml mleka
7 łyżek oleju rzepakowego
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy mikserem elektrycznym do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być lejące.
W międzyczasie nagrzewamy gofrownicę.
W zależności od posiadanego typu gofrownicy wlewamy odpowiednią ilość ciasta, pieczemy i wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Wyjęcie bezpośrednio na talerz może powodować, że gofry będa wilgotnieć i stracą swoją chrupkość.
Gotowe gofry są chrupiące i naprawdę leciutkie.

Polecam stosowanie właśnie oleju rzepakowego dla osiągnięcia tego efektu.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *