Placki (racuchy) z jabłkami

Placki (racuchy) z jabłkami

Składniki:

170 g mąki (ok. 1 i 1/3 szklanki)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru
1 jajko
340 g jogurtu
szczypta soli
1 jabłko

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłka, wkładamy do miski. Miksujemy je na jednolitą, półpłynną masę
i odstawiamy.
Obieramy jabłko i kroimy je na cienkie plasterki ok. 2 cm x 1,5 cm. Następnie dodajemy plasterki jabłka do ciasta i mieszamy je razem.
Na patelni rozgrzewamy olej (rzepakowy) lub jedną z lżejszych odmian oliwy z oliwek.
Dużą łyżką lub małą chochelką wylewamy porcje na rozgrzany olej. Placki smażymy z odu stron na intensywny złoty kolor aż do lekkiego zbrązowienia.
Podajemy, najlepiej gorące, z cukrem pudrem, konfiturą, dżemem, jogurtem. Co kto lubi 🙂

Najchętniej używam jogurtu typu greckiego light. Można go kupić w opakowaniach 340 g dlatego w przepisie taka ilość jogurtu. Istotą jest to, że jogurtu potrzeba ok. 2 razy więcej niż mąki, stąd, gdyby Twoje opakowanie jogurtu miało inną wagę, wystarczy odpowiednio zmienić ilość mąki i wszystko się uda.
Placki można też zrobić bez dodawania jabłek i również będą doskonałe.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *