Kremowy kurczak z pieczarkami

Kremowy kurczak z pieczarkami

Składniki:

800 g piersi z kurczaka (lub polędwiczek z indyka)
120 g mąki
2 duże szczypty soli
2 duże szczypty pieprzu
25 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
45 dkg pieczarek
1 duży ząbek czosnku, posiekany
350 ml białego wytrawnego wina (lub bulionu drobiowego)
1 czubata łyżka posiekanego, świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suchego)
60 g startego parmezanu
2 łyżki musztardy Dijon
120 ml śmietanki 12%

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni roztop masło, dodaj oliwę z oliwek.
Pierś drobiową pokrój na dość duże kawałki (ok. 2,5 x 2,5 x 2,5 cm).
Obtocz mięso mąką z dodatkiem soli i pieprzu.
Wrzuć na patelnię i smaż około 5 minut, od czasu do czasu przewracając, do osiagnięcia złotego koloru.
Zdejmij mięso z patelni i odstaw.
Wrzuć na patelnię czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki. Podsmażaj przez kilka minut.
Dodaj białe wino (lub bulion) i tymianek. Wymieszaj dokładnie zeskrobując jeśli coś przywarło do dna patelni.
Dodaj podsmażonego wczesniej kurczaka. Przykryj naczynie i gotuj na wolnym ogniu 50 – 60 minut.
Następnie dodaj śmietane, parmezan, musztardę Dijon.
Ciągle podgrzewając mieszaj do uzyskania jednolitego sosu. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Podawaj z ryżem, lub z makaronem, ewentualnie z ziemniakami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *