Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Składniki:

2 średnie cebule
1 duża marchewka, lub 2 mniejsze
2 łodygi selera naciowego
1 puszka krojonych pomidorów
400 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
1/2 litra bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 czubata łyżka mąki
oliwa, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Z łodyg selera odcinamy końcówki, kroimy na ok. 1 cm kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Podobnie marchewkę – obieramy, kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, a następnie w kostkę.
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy, rozgrzewamy na średnim ogniu, wrzucamy selera, cebulę, marchewkę
i suszony tymianek. Smażymy wszystko, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, łyżkę mąki, pomidory z puszki i 1/2 litra bulionu warzywnego.
Jeśli nie mamy swojego bulionu, przyrządzamy go z kostki bulionowej.
Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy łyżeczkę soli morskiej i pożądną szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
Następnie gotujemy wszystko pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez 1/2 godziny. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem, ziemniakami, kopytkami lub gnocchi.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *