Jagodzianka duńska

Jagodzianka duńska

Składniki:

Ciasto:
170 g chudego twarogu
65 g cukru
80 ml chudego mleka
60 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
260 g maki pszennej (500)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
120 g chudego twarogu
55 g cukru
1 żółtko z jajka
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 szklanka jagód

Glazurka:
1 białko z jajka
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Twaróg wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy mleko, cukier, olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do dokładnego wymieszania.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i proszek do pieczenia. Dodajemy zmiksowana masę twarogową i wyrabiamy ciasto (polecam robota do wyrabiania ciasta). Otrzymane ciasto wyrzucamy na stolnicę posypaną mąką, zagniatamy je jeszcze kilkakrotnie, wkładamy do miski, przykrywamy i na 30 minut umieszczamy w lodówce.

Nadzienie:
Twaróg wrzucamy do blendera, dodajemy cukier, żółtko, skórkę z cytryny i miksujemy wszystko na jednolitą masę.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i na papierze do pieczenia rozwałkowujemy je na prostokąt o wym. ok. 30 x 40 cm.
Przenosimy ciasto razem z papierem na blachę do pieczenia.
Rozprowadzamy otrzymaną miksturkę twarogowo-jajeczną wzdłuż dłuższej osi ciasta na całej długości przez jego środek na szerokości około 8 cm.
Następnie posypujemy wzdłuż przez środek jagódkami.
Wolne brzegi ciasta nacinamy po obu stronach co ok. 3 cm na długości ok. 8-9 cm w kierunku centralnie umieszczonego nadzienia.
Przeciwległe paski zlepiany ze sobą nad nadzieniem przykrywając je stopniowo w miarę łączenia pasków ciasta.
Do białka jajka dodajemy łyżeczkę cukru i roztrzepujemy je. Smarujemy roztrzepanym białkiem wierzch ciasta.
Pieczemy w 200 st. Celsjusza przez 20 – 22 minuty lub do otrzymania złotobrązowego koloru.
Wyjmujemy na kratkę i studzimy chwilę przed degustacją.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *