Drożdżówki z jagodami (jagodzianki)

Drożdżówki z jagodami (jagodzianki)

Składniki:

Ciasto:
1 paczuszka suchych drożdży (7-8 g)
500 g mąki pszennej (500-550)
200 ml mleka
50 g masła
50 g cukru
2 jajka
1 białko jajka
szczypta soli

Nadzienie:
ok. 300 g jagód
2-3 łyżki cukru
ok. 50 g twarogu

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajka, szczyptę soli i roztopione masło.
Dodając stopniowo mleko wyrabiamy ciasto tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na ok. 1 – 1,5 godziny. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Przygotowujemy nadzienie – jagody myjemy i odsączamy na durszlaku.
Dodajemy do jagód cukier i rozdrobniony twaróg. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy tak, żeby twaróg rozprowadził się w jagódkach. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy.
Nadzienie powinno być wyraźnie słodkie.
Wyrośnięte ciasto nakłuwamy widelcem. Odrywamy po kawałku ciasta formujemy palcuszek, nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi placka tworząc małe bułeczki.
Układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (drożdżówki urosną w trakcie pieczenia). Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *