Kremowa zapiekanka ziemniaczana

Kremowa zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

1,4 kg ziemniaków obranych i ugotowanych
4 jajka ugotowane na twardo
1 średnia cebula pokrojona w półtalarki
2 ząbki czosnku posiekane
20 dkg szynki drobniutko pokrojonej
1 łyżeczka musztardy ziarnistej (francuskiej)
240 ml śmietany 12% (Piątnica)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 pęczka cieniutkiego szczypiorku posiekanego
ok. 60 g sera tartego (używam Gruyère, ale może być też np. Chedar lub podobne)
1/4 kostki bulionowej warzywnej
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Na petelni podgrzewany 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek
i pokruszoną 1/4 kostki bulionu warzywnego.
Dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu, sporadycznie mieszając, 15-20 minut.
Jajka drobno siekamy (ja używam do tego blendera. Wrzucam jajka i pulsacyjnie siekam.
Podobnie robię z szynką – kroję ją na plasterki i dalej plasterki na paski, wrzucam do blendera
i pulsacyjnie siekam).
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porządną szczyptę soli i nie mniejszą szczyptę pieprzu.
Dorzucamy łyżeczkę musztardy ziarnistej, uduszoną cebulę z czosnkiem, posiekane jajka i szynkę
oraz posiekany szczypiorek.
Wszystko dokładnie mieszamy i możemy spróbować czy aby nie potrzeba więcej soli lub pieprzu.
Ugotowane ziemniaki kroimy na talarki grubości ok. 1 cm.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy łyżkę oliwy z oliwek i układamy warstwę ziemniaczanych talarków. Następnie nakładamy „śmietanowe nadzienie”, które przygotowaliśmy. Na to znowu układamy warstwę ziemniaczanych talarków, itd.
Staramy się tak rozplanować, aby zostało trochę śmietankowego nadzienia na wierzch, wystarczy cieniutka warstwa, którą równomiernie posypujemy startym serem.
Pieczemy w temp. 200 st. C przez 10 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 20 minut bez przykrycia.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *