Proste Spaghetti Fra Diavolo
Składniki:
160 ml oliwy z oliwek
10 ząbków czosnku drobno posiekanych lub przeciśniętych przez praskę
1,5 łyżeczki świeżo mielonego lub zmiażdżonego w moździerzu czerwonego pieprzu (więcej, jeśli lubisz ostrzejsze potrawy)
600 ml passaty pomidorowej
0,5 szklanki drobno posiekanych świeżych liści bazylii
ćwierć szklanki z grubsza posiekanych świeżych liści mięty (opcjonalnie)
ćwierć szklanki z grubsza posiekanej natki pietruszki
1,5 – 2 łyżeczek soli
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
500 g spaghetti ugotowanego al dente
Sposób przygotowania:
Nastaw garnek z wodą do gotowania makaronu. Kiedy woda się zagotuje wrzuć spaghetti gotuj według przepisu
z opakowania aż będzie „al dente”.
W międzyczasie przygotuj sos:
Na dużej, głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę z oliwek na dużym ogniu.
Dodaj czosnek i, często mieszając, podsmażaj 2-3 minuty aż czosnek zacznie przybierać złotą barwę.
Dodaj czerwony pieprz i dobrze wymieszaj.
Dodaj passatę, wymieszaj i zmniejsz ogień na średni.
Gotuj około 8 minut mieszając okazjonalnie.
Dodaj bazylię, miętę (opcjonalnie), natkę pietruszki, sól i czarny pieprz.
Ugotowane spaghetti odcedź (nie przelewaj wodą!) i dodaj do sosu.
Wymieszaj dokładnie, żeby sos pokrył dokładnie makaron.
Zmniejsz ogień na mały, przykryj patelnię (garnek) i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Podawaj posypane otartym twardym serem np. parmezanem.