Moje burrito

Moje burrito

Składniki:

8-10 placków tortilli
2 łyżki oliwy z oliwek
500 g mięsa mielonego z indyka
100 ml mleka (opcjonalnie)
500 ml przecieru pomidorowego
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 duża puszka czerwonej fasoli wypłukanej i odsączonej na sitku
1 mała puszka kukurydzy wypłukanej i odsączonej na sitku
1/2 czerwonej papryczki chilli pozbawionej nasionek i drobno pokrojonej
1 łyżeczka słodkiej, czerwonej, mielonej papryki
1/3 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego, mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy ją do zeszklenia.
Dodajemy przeciśnięty czosnek. Chwilę razem podsmażamy.
Zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię mielone mięso. Dokładnie je rozdrabniamy, zwiększamy ogień
do średniego i regularnie mieszając podsmażamy mięso z cebulą i czosnkiem.
Ja podlewam mielone mięso w trakcie smażenia mlekiem co zabezpiecza przed zbrylaniem mięsa, ułatwia jego mieszanie i poprawia smak.
Po około 10 minutach podsmażania dodajemy na patelnię czerwoną fasolę i kukurydzę. Mieszamy.
Następnie dodajemy sól, pieprz, pokrojoną drobno papryczkę chilli, mieloną słodką i ostrą paprykę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.
Ponownie wszystko mieszamy, zagotowujemy i nieznacznie zmniejszywszy ogień dusimy bez przykrycia
do uzyskania gęstej konsystencji przez odparowanie przecieru pomidorowego.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Na środek tortilli nakładamy przygotowane nadzienie, zakładamy brzegi tak, żeby otrzymać kształt zbliżony do kwadratu. Układamy nadzianą tortillę na suchej patelni grillowej, lub na grillu, lub w opiekaczu do kanapek i przypiekamy.
Ufff, gotowe. Możemy serwować np. z sosem czosnkowym.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *