Nuggetsy

Nuggetsy

Składniki:

500g filetów z piersi kurczaka lub indyka pokrojone w kawałki na jeden kęs, lub odrobinę większe
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
1,5 łyżeczki czerwonej, słodkiej, mielonej papryki
200 ml jogurtu naturalnego (polecam typu greckiego light)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
ok. 25 zwykłych krakersów
1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Pokrojone mięso wkładamy do miseczki, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki czerwonej, mielonej papryki. Wszystko dokładnie mieszamy tak, żeby przyprawy dokładnie otuliły kawałki mięsa.
Do jogurtu dodajemy czosnek, mieszamy.
Mieszanką zalewamy mięso, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wszystko wstawiamy do lodówki co najmniej
na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krakersy przełamujemy, wkładamy do blendera i pulsacyjnie mielimy na drobne kawałeczki, ale tak, żeby nie zrobiła się z nich mączka.
Dodajemy do krakersów 1 łyżeczkę słodkiej, czerwonej, mielonej papryki i łyżeczkę kurkumy.
Wszystko dokładnie mieszamy. Tak powstała panierka.
Wyjmujemy mięso z lodówki.
Obtaczamy każdy kawałek dokładnie w panierce.
Nuggetsy możemy przygotować w piekarniku lub smażąc je w głębszym tłuszczu.
Nuggetsy przygotowane w piekarniku są zapewne zdrowsze, jednak odrobinę mniej chrupiące niż smażone
w tłuszczu.
Jeśli decydujesz się na pieczenie rozgrzej piekarnik do 200 st., wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane nuggetsy. Piecz w piekarniku około 20 -25 minut odwracając kawałki mięsa na drugą stronę w połowie pieczenia.
W przypadku smażenia nuggetsy smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupiącej panierki.
Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *