Proste spaghetti bolognese

Proste spaghetti bolognese

Składniki:

Dla 4 osób

600 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów (konieczne będzie użycie blendera)
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 cebula pokrojona w kostkę
250 g mielonego mięsa (wieprzowe, lub z indyka)
3 łyżeczki suszonej bazylii
sól
pieprz
oliwa z oliwek
ok. 0,5 szklanki mleka (najlepiej 0%)
parmezan
makaron typu spaghetti

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej 2 łyżki oliwy, rozgrzej i dodaj cebulę. Podsmażaj aż się zeszkli.
Dodaj czosnek. Podsmażaj 1-2 minuty mieszając, aby się czosnek nie przypalił.
Dodaj pomidory. Zagotuj, przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy, dodaj mielone mięso, posól i popieprz.
(Mięso mielone zazwyczaj pakowane jest po 500 g. Potrzebujemy 250g, więc połowę możesz zostawić na inną potrawę lub podsmażyć wszystko, a połowę po ostudzeniu zapakować w pojemnik i zamrozić. Przy następnym spaghetti lub lasagne będzie jak znalazł).
Mięso trzeba podsmażać na średnim ogniu, podlewając je od czasu do czasu odrobiną mleka i intensywnie rozdrabniając drewnianą łopatką. Podlewanie mlekiem zapobiega zbrylaniu mięsa podczas smażenia i poprawia jego smak.
W tym momencie, jeśli użyłeś do sosu pomidorowego pomidorów z puszki, należy go zmiksować blenderem.
Podsmażone mięso dodaj do sosu. Dodaj też suszoną bazylię.
Wymieszaj i gotuj bez przykrycia jeszcze około 10 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki możesz gotować dłużej osiągając przez odparowanie pożądaną gęstość.
W tym czasie ugotuj makaron (zazwyczaj 100 – 125g makaronu na osobę jest całkowicie wystarczająca porcją).
Podawaj posypane tartym parmezanem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *