Naleśniki po amerykańsku (pancakes)
Składniki:
160g mąki
20g cukru (polecam trzcinowy)
1 łyżeczka z górką sody
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2 niewielkie jajka
350 ml maślanki
20g roztopionego masła (+ dodatkowo do smażenia)
20g płynnego miodu
Sposób przygotowania
Wsypujemy mąkę do miski.
Dodajemy cukier (trzcinowy), sodę, sól i mieszamy wszystko razem.
Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, maślankę, masło, miód i wbijamy jajka.
Jeśli Twój miód nie jest już płynny, dorzuć go do masła i upłynnij go razem z roztapianym masłem.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, najlepiej z użyciem miksera, na jednolitą, półpłynną masę.
Rozgrzewamy masło na patelni i na rozgrzane wlewany 1/4 filiżanki ciasta (około 60 ml).
1/4 filiżanki, bo to amerykańskie naleśniki 🙂
Smażymy z każdej strony około 2 minut, ale bądź gotów/gotowa na szybsze działania zależnie od Twojej patelni i palnika.
Po usmażeniu serwujemy po amerykańsku kilka na kupce lub pojedynczo z ulubionymi dodatkami.
Z syropem klonowym, z cukrem pudrem, z dżemem, z owocami, z mascarpone, ze wszystkim razem, czy jak Wam przyjdzie do głowy.