Prosty sos marinara

Prosty sos marinara

Składniki

3 łyżki oliwy z oliwek
1 średniej wielkości marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
1/4 czerwonej papryki
2 puszki krojonych pomidorów po 400g
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru (lub cukru trzcinowego)
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 liście laurowe

Sposób przygotowania

Pokrój warzywa na mniejsze kawałki i wrzuć je do blendera.
Zmiksuj tak, jakby były starte na grubej tartce.
Rozgrzej oliwę w garnku i wrzuć zmiksowane warzywa. Podsmażaj około 10 minut okazjonalnie mieszając.
Dodaj przecier pomidorowy i rozprowadź go dokładnie w warzywach mieszając.
Dodaj 2 puszki krojonych pomidorów.
Dosyp przyprawy: cukier, sól, pieprz, bazylię, natkę pietruszki, oregano, gałkę muszkatołową i liście laurowe.
Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj pod przykryciem przez 45 do 60 minut.
Jeśli wolisz bardziej gęste sosy, możesz wcześniej zdjąć pokrywkę i pozwolić mu odparować.
Wyjmujemy liście laurowe z sosu i praktycznie gotowe.
Osobiście wolę jednak dodatkowo jeszcze sos po ugotowaniu zmiksować.
Zmienia mu się przez to kolor i smak. Wybór należy do Ciebie.
I mamy doskonały sos do makaronu, ale możesz go użyć też do pizzy czy do czego Ci tam wyobraźnia podpowie.











Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *