Botwinka

Botwinka

Składniki

3 pęczki małej lub 2 pęczki większej botwinki
2 marchewki
1 pietruszka
2 litry bulionu
250 ml śmietany 18%
kilka jaj ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania

Botwinkę myjemy. Siekamy liście, a buraczki obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Zagotowujemy bulion. Jeśli nie masz swojego bulionu rozpuść w 2 litrach wody 2 kostki bulionowe (polecam bulion na włoszczyźnie).
Do gotującego się bulionu dodajemy startą pietruszkę i marchewkę. Gotujemy około 5 minut.
Następnie dodajemy posiekane liście i buraczki botwinki.
Gotujemy wszystko kilka minut do miękkości.
Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy.
Podajemy na gorąco lub na zimno z gotowanym jajkiem.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *