Fasolka w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym

Składniki

400 g fasolki „Jaś”
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka soli
3 ziela angielskie
liść laurowy
2 łyżki suszonego majeranku
świeżo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania

Fasolkę wsyp do miski lub garnka, zalej zimną wodą kilka cm ponad poziom fasolki. Odstaw do namoczenia na całą noc.
Następnego dnia zlej wodę z fasolki. Wsyp fasolkę do garnka i dolej 1 litr świeżej wody. Wsyp 1 łyżeczkę soli, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem co najmniej 1,5 godziny do miękkości fasolki.
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż ją ok. 5 minut na 1-2 łyżkach oliwy na patelni. Pod koniec smażenia, dodaj czosnek ścierając go na tarce.
Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem do garnka z fasolką. Gotuj przez chwilkę i dodaj passatę pomidorową.
Dodaj majeranek i świeżo mielony czarny pieprz.
Gotuj pod przykryciem 15 minut. Wyłącz ogień.
W kubku wymieszaj bardzo dokładnie 2 łyżki śmietany z kilkoma łyżkami wywaru. Otrzymaną mieszankę dodaj do fasolki dokładnie mieszając zawartość garnka.
Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *