Leczo cukiniowo-pomidorowe z kurczakiem

Leczo cukiniowo-pomidorowe z kurczakiem

Składniki

1 cebula
6 pomidorów, najlepiej malinowych
2 cukinie
400g piersi z kurczaka
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka, np. przyprawa złocista
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Pierś z kurczaka kroimy w… kostkę 🙂
Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do jej zeszklenia.
Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, 2 łyżeczki suszonej bazylii i 2 łyżeczki suszonego oregano.
Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu co najmniej 1/2 godziny, a najlepiej godzinkę.
Do pokrojonych piersi dodajemy odrobinę oliwy i przyprawę. Mieszamy dokładnie tak, żeby przyprawa obtoczyła mięso. Wstawiamy do lodówki.
Kiedy uznamy, że pomidory są już dobre, dodajemy pokrojoną cukinię. Mieszamy, przykrywamy i dusimy.
Wyjmujemy kurczaka z lodówki i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez 5 minut regularnie mieszając.
Dodajemy kurczaka do garnka, mieszamy i dusimy jeszcze moment do uzyskania ulubionej konsystencji duszonej cukinii.
I smacznego! 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *