Bruschetta
Składniki:
3 pomidory
1 łyżeczka suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżej, posiekanej
ok. 60 g mozarelli
1 łyżka oliwy z oliwek
Opcjonalnie: (jeśli nie planujesz zaraz po śniadaniu kontaktu z obcymi ludźmi)
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 cebuli pokrojonej w drobniutką kostkę
bagietka lub inne, podobne białe pieczywo
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Pomidory kroimy w kostkę.
Podobnie traktujemy mozarellę. Nie każda daje się łatwo kroić w drobniutką kostkę.
Mi pod tym względem najbardziej przypadła do gustu mozarella firmy Cztery Strony Smaku. Polecam.
Wrzucamy pomidory i mozarellę do miski. Dodajemy bazylię, oliwę i, o ile moży sobie pozwolić, czosnek i cebulę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Bagietkę kroimy ukośnie na kromki, bułki przecinamy na pół.
Nakładamy na pieczywo przygotowane pomidory z dodatkami.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut do rozpuszczenia mozarelli i osiągnięcia pożądanej
chrupkości pieczywa.