Zielone szparagi z pieczarkami

Zielone szparagi z pieczarkami

Przepis wyszperany gdzieś w internecie. Szczerze polecam.

Składniki:

pęczek zielonych szparagów
20 dkg pieczarek
1 ząbek czosnku (wersja weekendowa)
ok. 10 dkg masła
3 łyżeczki sosu Worcestershire
sól
pieprz
chleb tostowy, lub bułka na grzanki

Sposób przygotowania:

Z umytych szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy je na 2-3 cm kawałki.
Pieczarki obieramy i kroimy na niezbyt drobne kawałki.
Masło roztapiamy i rozgrzewamy na patelni.
Dodajemy na patelnię czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę go podsmażamy (w wersji weekendowej).
Dorzucamy szparagi i pieczarki. Dodajemy też sos Worcestershire.
Dosypujemy odrobinę soli i pieprzu do smaku.
Wszystko razem smażymy często mieszając przez około 5 minut.
Jeśli wolisz bardziej miękkie szparagi możesz dodatkowo podusić potrawę pod przykryciem przez następne
5 minut.
Podajemy cieplutkie na gorącym, przypieczonym toście lub na grzance zrobionej z bułeczki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *