Kajzerki ze szpinakiem i z szynką

Kajzerki ze szpinakiem i z szynką

Składniki:

2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
15 dkg szynki w plasterkach
350 g świeżego szpinaku, lub mrożonego
3 łyżki jogurtu (typu greckiego light)
6 kajzerek
3-4 łyżeczki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

W niewielkim garnku rozgrzej oliwę.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę.
Plasterki szynki pokrój na kwadraciki ok. 1,5 x 1,5 cm, dodaj do zeszklonej cebuli.
Dodaj też wyciśnięty przez praskę czosnek.
Duś na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Wyrzuć świeży szpinak na durszlak i przelej go wrzątkiem, odczekaj chwilę aż ostygnie,
wyciśnij i pokrój niezbyt drobno.
Szpinak mrożony rozmrażamy w garnku na wolnym ogniu. Niestety jest on po rozmrożeniu bardzo wodnisty
i trzeba go trzymać na wolnym ogniu aż dobrze odparuje.
Dodaj szpinak do garnka, przemieszaj z pozostałymi składnikami i duś przez ok. 5 minut.
Odkryj, dodaj jogurt, wymieszaj i podgrzewaj chwilę, aż zgęstnieje.
Z kajzerek odkrój górną część, usuń z nich wnętrze, wypełnij przygotowanym nadzieniem, posyp wierzch odrobiną parmezanu, wstaw do piekarnika i zapiekaj w 150 st. 6-8 minut.
Wyjmij z piekarnika i zaczynij dzień pysznym śniadaniem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *