Zapiekanki I

Zapiekanki I

Składniki:

1 długa bagietka
10 dkg szynki w plasterkach
1 niewielki ząbek czosnku
1 mała cebula lub szalotka
80 ml jogurtu naturalnego
50g roztopionego masła
3 łyżki śmietany 12%
120g startego żółtego sera np. Chedar
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
ok. pół pęczka cienkiego szczypiorku
szczypta czarnego pieprzu
sól do smaku

Sposób przygotowania:

Plasterki szynki kroimy w drobne kwadraciki, cebulę/szalotkę w drobną kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, a szczypiorek siekamy niezbyt drobno.
Do miski wlewamy jogurt, roztopione masło i dodajemy śmietanę.
Masło najszybciej rozpuścić wkładając je do miseczki przyjaznej mikrofalówce, która przykrywamy talerzykiem. Mikrofalówkę nastawiamy na maksymalną moc na 30 sekund i gotowe.
Teraz do miski dorzucamy szynkę, cebulę/szalotkę, czosnek, szczypiorek, starty ser, paprykę w proszku i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze sól.
Bagietkę kroimy skośnie na kromki, układamy je na blasze do pieczenia i nakładamy na każdą kromkę przygotowany specjał 🙂
Zapiekamy w 200 st. C przez 10-15 minut do rozpuszczenia sera i osiągnięcia pożądanej chrupkości pieczywa.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *