Ostatnio dodane

Kurczak w musztardzie Dijon

Kurczak w musztardzie Dijon

Składniki: ok. 400g piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka musztardy ziarnistej ok. 1 szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na ok 7 cm kawałki. Grubsze części możemy delikatnie rozbić lub przekroić na cieńsze. Wkładamy pokrojone piersi 

Nuggetsy

Nuggetsy

Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka lub indyka pokrojone w kawałki na jeden kęs, lub odrobinę większe 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki czerwonej, słodkiej, mielonej papryki 200 ml jogurtu naturalnego (polecam typu greckiego light) 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 

Prosty indyk curry

Prosty indyk curry

Składniki: ok. 600g piersi z indyka (szczególnie polecam polędwiczki indycze) ok. 300 ml gęstego jogurtu (np. jogurt typu greckiego light) 100 ml śmietany 12% 3-4 łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki mielonej, ostrej 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek do 

Kurczak z kaszą gryczaną i warzywami

Kurczak z kaszą gryczaną i warzywami

Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 1 cebula 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka 

Kurczak w śmietance z pieczarkami i porami

Kurczak w śmietance z pieczarkami i porami

Składniki: 400 g piersi z kurczaka 350 g pieczarek 1 duży por 150 ml białego wina pół pęczka natki pietruszki 300 ml śmietany 12% oliwa pół cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Białą część dużego pora przekrój wzdłuż i każdą połówkę jeszcze raz wzdłuż, a następnie 

Jajka na twarożku chrzanowym

Jajka na twarożku chrzanowym

Składniki: 4 jajka 250g ulubionego twarogu 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego szczypiorek 3 pokaźne szczypty soli świeżo mielony czarny pieprz ulubione pieczywo (tost, bułeczka) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Twaróg, chrzan, śmietanę i sól wrzucamy do blendera