Ostatnio dodane

Proste Spaghetti Fra Diavolo

Proste Spaghetti Fra Diavolo

Składniki: 160 ml oliwy z oliwek 10 ząbków czosnku drobno posiekanych lub przeciśniętych przez praskę 1,5 łyżeczki świeżo mielonego lub zmiażdżonego w moździerzu czerwonego pieprzu (więcej, jeśli lubisz ostrzejsze potrawy) 600 ml passaty pomidorowej 0,5 szklanki drobno posiekanych świeżych liści bazylii ćwierć szklanki z grubsza 

Kremowa zapiekanka ziemniaczana

Kremowa zapiekanka ziemniaczana

Składniki: 1,4 kg ziemniaków obranych i ugotowanych 4 jajka ugotowane na twardo 1 średnia cebula pokrojona w półtalarki 2 ząbki czosnku posiekane 20 dkg szynki drobniutko pokrojonej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (francuskiej) 240 ml śmietany 12% (Piątnica) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 pęczka cieniutkiego 

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami

Składniki: ok. 1,4 kg ziemniaków 500g piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) ok. 250g pieczarek pokrojonych w niezbyt drobne kawałki 300 ml śmietany 12% 2 cebule pokrojone w ćwierćtalarki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 jajka ok. 200g startego żółtego sera (używam po 

Placki z cukinią

Placki z cukinią

Składniki: 600 – 750g cukinii ok. 120g mąki 1 jajko sól pieprz szczypiorek Sposób przygotowania: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie cukinię odciskamy, dodajemy do niej jajko, mąkę, pieprz i drobno posiekamy cienki szczypiorek. 

Soczyste, pieczone polędwiczki wieprzowe

Soczyste, pieczone polędwiczki wieprzowe

Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 3-4 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Składniki marynaty mieszamy ze sobą pamiętając o przecisnięciu czosnku przez praskę. Polędwiczki płuczemy, osuszamy, usuwamy błonki i powięzie (pozostawianie powięzi 

Kotlety mielone z ćwierćnutą prowansalską

Kotlety mielone z ćwierćnutą prowansalską

Składniki: 500 g mięsa mielonego (polecam z indyka) 1 niezbyt duża bułka pszenna, np. kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 łyżka czerwonego pesto 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 jajko ok. 1/2 łyżeczki soli pieprz – 10 obrotów młynka bułka tarta do obtoczenia kotletów olej