Ostatnio dodane

Zapiekanki I

Zapiekanki I

Składniki: 1 długa bagietka 10 dkg szynki w plasterkach 1 niewielki ząbek czosnku 1 mała cebula lub szalotka 80 ml jogurtu naturalnego 50g roztopionego masła 3 łyżki śmietany 12% 120g startego żółtego sera np. Chedar 1/4 łyżeczki słodkiej papryki ok. pół pęczka cienkiego szczypiorku szczypta 

Kajzerki ze szpinakiem i z szynką

Kajzerki ze szpinakiem i z szynką

Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 15 dkg szynki w plasterkach 350 g świeżego szpinaku, lub mrożonego 3 łyżki jogurtu (typu greckiego light) 6 kajzerek 3-4 łyżeczki startego parmezanu Sposób przygotowania: W niewielkim garnku rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w drobną 

Omlet – przepis podstawowy

Omlet – przepis podstawowy

Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka sól pieprz masło lub oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy mleko, 2 szczypty soli, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystko ubijamy, najlepiej mikserem elektrycznym, na jednolitą masę. Na patelni roztapiamy masło, lub wlewamy oliwę, rozgrzewamy. Na 

Pasta jajeczna – przepis podstawowy

Pasta jajeczna – przepis podstawowy

Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 100 g topionego serka 1 łyżka majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Jajka kroimy na cztery części i wrzucamy do blendera. Serek topiony kroimy na kilka kawałków i dodajemy do jajek. Do tego dorzucamy łyżkę majonezu, 2-3 duże szczypty soli 

Kotleciki drobiowe – troszeczkę inaczej

Kotleciki drobiowe – troszeczkę inaczej

Składniki: 0,4 kg piersi z kurczaka lub polędwiczek drobiowych 5 pieczarek 5 pomidorów suszonych 1 szalotka lub mała cebulka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 40 g tartego parmezanu, ewentualnie grana padano 2 jajka 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub suszonego 1/3 

Kremowy kurczak z pieczarkami

Kremowy kurczak z pieczarkami

Składniki: 800 g piersi z kurczaka (lub polędwiczek z indyka) 120 g mąki 2 duże szczypty soli 2 duże szczypty pieprzu 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 45 dkg pieczarek 1 duży ząbek czosnku, posiekany 350 ml białego wytrawnego wina (lub bulionu drobiowego)