Ostatnio dodane

Naleśniki po amerykańsku (pancakes)

Naleśniki po amerykańsku (pancakes)

Składniki: 160g mąki 20g cukru (polecam trzcinowy) 1 łyżeczka z górką sody 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki soli 2 niewielkie jajka 350 ml maślanki 20g roztopionego masła (+ dodatkowo do smażenia) 20g płynnego miodu Sposób przygotowania Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy cukier (trzcinowy), sodę, 

Duszony kurczak balsamiczny

Duszony kurczak balsamiczny

Składniki 1 pierś z kurczaka (2 połówki) 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula pokrojona w ćwierćtalarki 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki świeżo mielony, czarny pieprz sól 50 ml octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 

Allioli

Allioli

Allioli, czyli, w wolnym tłumaczeniu, czosnek i oliwa, jest znakomitym dodatkiem do przekąsek szczególnie tych rodem z kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko tej kuchni. Składniki: 3 niemałe ząbki czosnku ok. 220 ml oliwy z oliwek lub oleju 1 duże żółtko jajka sok z około 1/3 

Kruche ciasteczka z białą czekoladą

Kruche ciasteczka z białą czekoladą

Składniki: 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 200g masła (miękkiego) 60g białego cukru 60g brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 białe czekolady (200g), rozdrobnione na ok. 0,5 cm kawałki 2 łyżki otartej skórki pomarańczy (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 

Jagodzianka duńska

Jagodzianka duńska

Składniki: Ciasto: 170 g chudego twarogu 65 g cukru 80 ml chudego mleka 60 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 260 g mąki pszennej (500) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 120 g chudego twarogu 55 g cukru 1 żółtko z 

Drożdżówki z jagodami (jagodzianki)

Drożdżówki z jagodami (jagodzianki)

Składniki: Ciasto: 1 paczuszka suchych drożdży (7-8 g) 500 g mąki pszennej (500-550) 200 ml mleka 50 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 białko jajka szczypta soli Nadzienie: ok. 300 g jagód 2-3 łyżki cukru ok. 50 g twarogu Sposób przygotowania: Do miski