Ostatnio dodane

Bułeczki rozmarynowo-czosnkowe

Bułeczki rozmarynowo-czosnkowe

Składniki: 2 łyżeczki suszonych drożdży 120g ciepłego masła 60 ml ciepłej wody 240 ml mleka 2 łyżki cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka soli 400g mąki 1 gałązka rozmarynu 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Wsyp 2 łyżeczki drożdży do miseczki i zalej je 60 ml 

Zupa czosnkowa I

Zupa czosnkowa I

Składniki: 10 ząbków czosnku 1,2 l wody kostka bulionu warzywnego 4 trójkątne serki topione (używam 2 o smaku gouda i 2 o smaku ementaler, ale dowolność jest całkowita) tarty parmezan do posypania (jeśli ktoś lubi) 2 łyżki oliwy sól pół łyżki masła bułka na grzanki 

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki: 0,5 kg cebuli 0,5 litra bulionu warzywnego 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina starty ser Gruyère lub ementaler 2 łyżki masła 0,75 – 1 łyżeczki suszonego tymianku szczypta czarnego, mielonego pieprzu bagietka Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w ćwierćtalarki. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną 

Krupnik z kaszą jęczmienną

Krupnik z kaszą jęczmienną

Składniki: 2 marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki połowa białej części pora kawałek selera (ok. 2,5 x 2,5 x 2,5 cm) 3 ziarna ziela angielskiego 2 kostki bulionu warzywnego 2 średnie ziemniaki 100 g kaszy jęczmiennej, drobnej szczypta pieprzu 1 łyżka posiekanego świeżego koperku lub 1 

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Gnocchi nie jako dodatek a danie główne. Zaskakująco smaczne. Składniki: ok. 1 kg gnocchi (można zrobić samemu lub użyć gotowe, wystarczy je kupić) 2 małe cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 700g passaty (takiej z pomidorów) 1 łyżeczka suszonego oregano 

Makaron w śmietanie z szynką i brokułami

Makaron w śmietanie z szynką i brokułami

Składniki: 1 brokuł (ok. 500g) 15 dkg szynki pokrojonej w plasterki 200 ml śmietany 12% 40 g startego parmezanu lub grana padano 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia ulubiony makaron (np. kokardki lub fettuccine) 100g na osobę świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Brokuły