Ostatnio dodane

Omlet – przepis podstawowy

Omlet – przepis podstawowy

Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka sól pieprz masło lub oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy mleko, 2 szczypty soli, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystko ubijamy, najlepiej mikserem elektrycznym, na jednolitą masę. Na patelni roztapiamy masło, lub wlewamy oliwę, rozgrzewamy. Na 

Pasta jajeczna – przepis podstawowy

Pasta jajeczna – przepis podstawowy

Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 100 g topionego serka 1 łyżka majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Jajka kroimy na cztery części i wrzucamy do blendera. Serek topiony kroimy na kilka kawałków i dodajemy do jajek. Do tego dorzucamy łyżkę majonezu, 2-3 duże szczypty soli 

Kotleciki drobiowe – troszeczkę inaczej

Kotleciki drobiowe – troszeczkę inaczej

Składniki: 0,4 kg piersi z kurczaka lub polędwiczek drobiowych 5 pieczarek 5 pomidorów suszonych 1 szalotka lub mała cebulka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 40 g tartego parmezanu, ewentualnie grana padano 2 jajka 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub suszonego 1/3 

Kremowy kurczak z pieczarkami

Kremowy kurczak z pieczarkami

Składniki: 800 g piersi z kurczaka (lub polędwiczek z indyka) 120 g mąki 2 duże szczypty soli 2 duże szczypty pieprzu 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 45 dkg pieczarek 1 duży ząbek czosnku, posiekany 350 ml białego wytrawnego wina (lub bulionu drobiowego) 

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Składniki: 2 średnie cebule 1 duża marchewka, lub 2 mniejsze 2 łodygi selera naciowego 1 puszka krojonych pomidorów 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę 1/2 litra bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 czubata łyżka mąki oliwa, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 

Placki (racuchy) z jabłkami

Placki (racuchy) z jabłkami

Składniki: 170 g mąki (ok. 1 i 1/3 szklanki) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru 1 jajko 340 g jogurtu szczypta soli 1 jabłko Sposób przygotowania: Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłka, wkładamy do miski. Miksujemy je na jednolitą, półpłynną masę i odstawiamy. Obieramy jabłko i